Plaatsbeschrijving

Een plaatsbeschrijving is een document dat de staat van de woning nauwkeurig beschrijft voor de aanvang van werken. Hoewel een plaatsbeschrijving niet bij wet verplicht is, is het een objectief document dat u heel wat kopzorgen bespaart in geval van een dispuut met bijvoorbeeld de buren.


De eerste vraag die u zichzelf moet stellen is: heb ik een plaatsbeschrijving nodig?  Heeft het zin om voor mijn project een plaatsbeschrijving te laten opmaken? Enkele vragen die u op weg kunnen helpen:


Welke woning heb ik?

-Vrijstaande woning

-Rijwoning

-Koppelwoning

-Appartement

-...


Welke werken worden er uitgevoerd?

-Grondige renovatie met veel breekwerk

-Hernieuwbouw (afbraak bestaande woning en herbouwen)

-Kleine renovatie (nieuw dak, verbouwen van 1 of 2 ruimtes in de woning

-Uitbreiden van de woning

-...


Een plaatsbeschrijving neemt eventuele gebreken op. Stel, uw buurman heeft een aantal barsten in zijn kelder. Zonder plaatsbeschrijving kan hij stellen dat uw verbouwing de oorzaak is van die barsten. Hebt u wel een plaatsbeschrijving, dan is dit niet mogelijk. Het document neemt alle gebreken op, waardoor u niets ten laste kan worden gelegd omtrent schade die al aanwezig was voor uw bouw- of verbouwproject. Een plaatsbeschrijving voorkomt lange processen en dure expertises.


Voor een appartement of rijwoning is het aangewezen om een plaatsbeschrijving te laten opmaken voor de aanpalende delen.


Interesse? Neem dan contact met ons op.