EPBVERSLAGGEVING

EPB verslaggeving

Sinds 1 januari 2006 dienen nieuwbouw- en verbouwingsprojecten met een stedenbouwkundige vergunning /melding te voldoen aan energienormen. De energieprestatie regelgeving, opgesteld door het VEA op basis van de Europese richtlijnen, verschillen van project tot project op basis van verschillende factoren. Wij begeleiden u en uw project hierbij graag verder doorheen deze wetgeving en verschillende na te leven richtlijnen.

Onderstaand kort een overzicht van de verscheidene na te leven richtlijnen, afhankelijk van de aard van het project en de aard van de werken:


    E-peil: Richtgevend peil die de energiebehoefte van uw woning weergeeft

    K-peil: Richtgevend peil met betrekking tot compactheid en isolatiepeil

    U-waarde: de verduidelijking van de isolatie in een bepaald constructieonderdeel

    Binnenklimaat - ventilatie: de kwaliteit van de binnenlucht in het gebouw via gecontroleerde ventilatie

    Jaarlijkse netto energiebehoefte aan verwarming: richtgevende energiegeboefte van het gebouw per m² vloeroppervlak weergegeven

    Oververhittingsfactor: het risico op oververhitting vermijden in een woning

    Bouwknopen (inrekenen van koude bruggen)

  

De eisen die van toepassing zijn op uw project zijn in functie van de datum van vergunningsaanvraag. Deze datum bepaald de energie-eisen die aan uw project gesteld zullen worden. 
Nakijken aan welke eisenpakket jouw project moet voldoen? doe de check. 


Wij begeleiden u graag verder doorheen deze wetgeving en energie-eisen voor de verschillende bouwprojecten. Dit zowel in Vlaanderen als in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

EPB vs Energieprestatiecertificaat


Het EPB en het energieprestatiecertificaat is niet hetzelfde.

Een energieprestatiecertificaat is een verplicht document dat mogelijke kopers of huurders informeert over de energiezuinigheid van een woning. Op basis van het EPC kan u de energiezuinigheid van woningen vergelijken.


Het EPC legt geen eisen op aan het gebouw, maar heeft een louter informerende taak. 


Het EPC certificaat is tien jaar geldig.