Asbestattest

ASBESTINVENTARISATIE

Wat is een asbestinventarisatie?


De asbestinventaris is een oplijsting van de aanwezige asbesthoudende materialen in een gebouw of een werkzone. Het wordt opgemaakt na een inspectie van de materialen en gebouwonderdelen die mogelijk asbest bevatten.
Voor elk materiaal of gebouwonderdeel waar asbest in zit, geeft de asbestinventaris advies om het asbest veilig te beheren of te verwijderen.

Alle info wordt gebundeld op het asbestattest.

Wie mag een attest opmaken? 


Om asbestinventarisattest, of kortwegeen asbestattest te bekomen, bent u verplicht een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie (ADI) in te schakelen. De asbestdeskundige stelt de asbestinventaris op via een wettelijk standaard inspectieprocedure. WIj komen graag de asbestinventarisatie voor verkoop voor je opmaken. Verplicht?


Werd uw gebouw of woning gebouwd voor 2001? Dan moet vanaf 23 november 2022 elke gebouweigenaar bij de verkoop van een gebouw over een geldig asbestattest beschikken. Op die manier weet de koper waar in het gebouw asbest aanwezig is en kan hij hier correct mee omgaan.


Vanaf 2032 is iedere gebouweigenaar verplicht om een asbestattest te bezitten.

Momenteel zijn we druk bezig om de nodige attesten te bekomen. Vanaf eind 2022 kan je bij VC-Snauwaert ook terecht voor de asbestinventaris. Pieter, de zaakvoerder, zal de inspecties uitvoeren. 


Binnenkort meer info... 

Meer weten over asbest? Kijk dan even op www.eerlijkhuis.be

Eerlijk huis is een initiatief van Ovam (2022). Videofragment by Ovam